Ideat esiin ideakahvilassa

Ideakahvila on hauska helppo keino kutsua lapset ja nuoret mukaan tuottamaan ideoita ja toivomuksia oman arjen parantamiseen. Lapset ja nuoret osallistuvat ideakahvilaan mielellään. On tärkeää, että lasten ja nuorten tuottamia ideoita käsitellään heidän kanssaan ja joidenkin yhdessä sovittujen ideoiden toteutumista edistetään koulussa aikuisten tuella.


Ideakahvilassa valuuttana ovat ideat. Kirjoittamalla idean paperille osallistujat voivat ostaa itselleen pienen herkun ideakahvilasta.


Ideakahvilan voi järjestää esimerkiksi välitunnilla. Kahvilan voi järjestää aulaan tai hyvällä säällä pihalle. Kahvilapöydälle katetaan tarjoilun lisäksi paperilappuja ja kyniä ideoiden kirjoittamiseksi.


Kahvilan jälkeen ideat kootaan ja niitä voidaan järjestää teemojen mukaan. Osa ideoista on todennäköisesti yksinkertaisesti toteutettavissa. Jopa lapset ja nuoret voivat olla vastuussa joidenkin aloitteiden toteuttamisesta.


Joidenkin ideoiden toteuttamisessa tarvitaan aikuisten apua. Vanhempainyhdistys on usein mielellään apuna. Joidenkin ideoiden toteuttamiseksi ei pystytä toimimaan koulun omin voimin, ja aikuiset voivat auttaa niiden viemistä eteenpäin sellaisille tahoille, jotka voivat vaikuttaa asiaan.